Sfintii Martiri Brancoveni

Pentru ca a refuzat sa se lepede de la credinta crestina, pe 15 august 1714, chiar in ziua cand implinea 60 de ani, domnitorul roman Constantin Voda a fost decapitat. Aceeasi pedeapsa au suferit-o si cei patru fii ai sai, Constantin, Stefan, Radu, Matei

Sfintii Martiri Brancoveni
  • Data :16 August 2013
  • Publicat in : Stiri
Pentru ca a refuzat sa se lepede de la credinta crestina, pe 15 august 1714, chiar in ziua cand implinea 60 de ani, domnitorul roman Constantin Voda a fost decapitat. Aceeasi pedeapsa au suferit-o si cei patru fii ai sai, Constantin, Stefan, Radu, Matei, impreuna cu sfetnicul Ianache. Mai multe amanunte despre martiriul lor am aflat de la pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi: "Din cauza mai multor intrigi, in anul 1714, la inceput de an, a fost dus cu toata familia sa la Constantinopol, unde i s-a promis ca daca renunta la credinta crestina ortodoxa va putea reprimi atat averea, care-i fusese confiscata, cat si scaunul. Dar, el a preferat sa fie aruncat in inchisoare, fiind inchis in celebra inchisoare numita Edicule, a celor sapte turnuri, unde, in ziua de Sf. Maria, cand implinea 60 de ani, a fost martirizat prin taierea capului, dupa ce, inaintea lui, cei patru fii au patit acelasi lucru, iar trupurile au fost aruncate in Bosfor. Dupa ce au fost scoase de cativa crestini, mai tarziu au fost aduse osemintele si asezate in Biserica "Sf. Gheorghe" din Bucuresti, la 1720, unde se pastreaza si astazi".
 
Despre credinta Sfintilor Martiri Brancoveni si despre modelul pe care ni-l ofera ei ne-a vorbit parintele arhimandrit Teofil Paraian, de la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus: "Sfintii Constantin Brancoveanu si fiii sai au trecut la cele vesnice, ca martiri, la Constantinopol. Au tinut la credinta lor, au tinut ca aceasta credinta sa fie una marturisitoare, au murit ca mucenici, ei dorind sa moara crestini. N-au renuntat la credinta lor si, de aceea, sunt sfinti si mijlocitori pentru noi inaintea lui Dumnezeu. Sunt si exemplu pentru noi sa ne tinem credinta noastra dreptmaritoare, sa traim credinta noastra prin fapte care pornesc din credinta si sa traim o viata pe care sa o poata binecuvanta Dumnezeu".
 
Domnia lui Constantin Brancoveanu a fost marcata de multe realizari pe plan cultural si spiritual. El a ctitorit mai multe biserici si manastiri, intre care bisericile de la Potlogi si Mogosoaia, manastirile Hurezi si Brancoveni. "Constantin Brancoveanu s-a remarcat, in primul rand, ca un domn iubitor de Biserica. Din acest punct de vedere, trebuie sa amintim ca domnia lui a inceput sub semnul aparitiei, pentru prima oara, in romaneste, a Bibliei, numita "de la Bucuresti", in anul 1688, inceputa de predecesorul sau Serban Cantacuzino si, din smerenie, Brancoveanu, cu toate ca Biblia a aparut in timpul lui, a numit-o cu numele celui care a initiat-o, Serban Cantacuzino. De asemenea, el a fost un mare ctitor de biserici. As aminti in mod deosebit Manastirea Hurez, Valcea si Biserica "Sf. Gheorghe Nou" din Bucuresti, unde odihnesc sfintele sale moaste", a adaugat pr. conf. dr. Ion Vicovan. In anul 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat canonizarea celor 6 martiri romani. De asemenea, la propunerea Patriarhiei Romane si a Unicef Romania, ziua de 16 august a fost proclamata Ziua Copiilor Martiri in memoria celor 4 fii ai domnitorului Constantin Brancoveanu care au fost decapitati o data cu tatal lor, in 1714.

Sursa: basilica.ro