Sfantul Ignatie Teoforul

Sfantul Ignatie Teoforul este cinstit de Biserica pe 20 decembrie. Din doua insemnari ale lui Eusebiu de Cezareea aflam ca Ignatie a fost episcopul Antiohiei, dupa un anume Evodius si ca in vremea imparatului Traian, Ignatie a fost predat autoritatilor

Sfantul Ignatie Teoforul
  • Data :20 Decembrie 2012
  • Publicat in : Stiri

Sfantul Ignatie Teoforul este cinstit de Biserica pe 20 decembrie. Din doua insemnari ale lui Eusebiu de Cezareea aflam ca Ignatie a fost episcopul Antiohiei, dupa un anume Evodius si ca in vremea imparatului Traian, Ignatie a fost predat autoritatilor romane pentru a fi dat fiarelor. A primit cununa muceniciei in amfiteatrul de la Roma.

Sfantul Ignatie este cel care a folosit pentru prima data expresia de "Biserica universala": "Acolo unde este episcopul, acolo sa fie poporul, dupa cum acolo unde este Iisus Hristos, este Biserica universala".

In Epistolele sale, Sfantul Ignatie vorbeste de treptele preotiei: "... dupa cum exista un episcop, ajutat de preoti si diaconi" (Ep. c. Smirneni 7, 1), sau "Va indemn, straduiti-va sa faceti toate lucrurile in acelasi gand cu Dumnezeu: episcopul sa conduca in locul lui Dumnezeu, in timp ce preotii lucreaza ca sfat al apostolilor, iar diaconii, atat de dragi mie, sunt incredintati cu slujirea lui Iisus Hristos" (Magn. 6, 1).

Numele sau a fost interpretat ca "cel care a fost purtat de Hristos", fiind considerat copilul pe care Mantuitorul l-a dat drept exemplu de curatie demn de urmat Apostolilor sai (Mt. XVIII, 1), dar si ca "cel ce-l poarta pe Hristos", traditia vestind ca in inima sa, nesfasiata de animale, erau intiparite initialele Mantuitorului.