Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan era originar din Betsaida Galileii, fiu al lui Zevedei, care era pescar. Pescuind Zevedei odata la Marea Tiberiadei cu fiii sai, a venit Iisus si, stand pe tarm, a chemat pe fiii lui Zevedei, zicand: "Iacob si Ioan

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan
  • Data :26 Septembrie 2012
  • Publicat in : Stiri

Sfantul Apostol Ioan a fost unul dintre cei doisprezece Sfinti Apostoli ai Mantuitorului. El este cunoscut mai ales pentru scrierile sale canonice nou-testamentare: Evanghelia, trei Epistole si Apocalipsa. Sfantul Apostol Ioan este praznuit de trei ori pe an, dupa cum urmeaza: in ziua de 8 mai, in cinstea minunii care are loc la mormantul sau; in ziua de 30 iunie, impreuna cu ceilalti Sfinti Apostoli; in ziua de 26 septembrie, cand a trecut la cele vesnice.
 

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan era originar din Betsaida Galileii, fiu al lui Zevedei, care era pescar. Pescuind Zevedei odata la Marea Tiberiadei cu fiii sai, a venit Iisus si, stand pe tarm, a chemat pe fiii lui Zevedei, zicand: "Iacob si Ioan, veniti dupa Mine si va voi face pe voi pescari de oameni” (Matei 4, 19). Atunci, ei au lasat pe tatal lor in corabie si au urmat pe Mantuitorul Iisus Hristos. Sfantul Ioan Evanghelistul a fost unul din cei doisprezece Apostoli, alesi de Iisus, si era cel mai tanar din ceata Sfintilor Apostoli. Sfantul Ioan era, apoi, unul din Apostolii cei mai apropiati si mai iubiti ai Domnului Iisus, incat, in Evanghelia sa, el se numeste "ucenicul pe care il iubea Iisus” (Ioan 21, 20), negresit pentru fecioria si darurile lui. Este ucenicul care la Cina s-a rezemat pe pieptul Domnului si asa s-a adapat din Tainele lui Hristos. El este singurul Apostol care a mers cu Iisus pana la piciorul Crucii, marele martor credincios al Evangheliei a patra. Este ucenicul caruia Domnul, cand era rastignit pe Cruce, i-a incredintat pe Maica Sa, iar, dupa Înaltarea Domnului la Cer, Ioan a fost unul din stalpii Bisericii lui Hristos, impreuna cu Petru si cu Iacov, ruda Domnului. Dupa Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Apostol Ioan a mers la Efes, in Asia, propovaduind credinta crestina. Aici, a refuzat sa aduca ofranda cuvenita in templul roman al zeitei Artemis din Efes (azi in Turcia), in timpul persecuțiilor anticrestine ale lui Domitian (81-96 d.Hr.), fapt pentru care a fost arestat si dus la Roma, unde ar fi fost supus supliciilor. Ulterior a fost exilat pe insula Patmos (Grecia), unde a scris Apocalipsa, in anul 95 d.Hr., iar dupa moartea imparatului Domitian (96 d.Hr.) s-a intors la Efes, scriind Evanghelia in jurul anului 100 d.Hr. Sfantul Ioan s-a mutat la Domnul in al treilea an al imparatiei lui Traian (98-117), in Efes.

 

Galerie imagini