Saptamana alba sau a branzei

Incepand de luni, 11 martie 2013, credinciosii ortodocsi intra in Saptamana branzei sau Saptamana alba, ultima saptamana dinaintea Postului Sfintelor Pasti. In aceasta saptamana nu se mai consuma carne, iar in zilele de miercuri si vineri se face

Saptamana alba sau a branzei
  • Data :13 Martie 2013
  • Publicat in : Stiri

Incepand de luni, 11 martie 2013, credinciosii ortodocsi intra in Saptamana branzei sau Saptamana alba, ultima saptamana dinaintea Postului Sfintelor Pasti. In aceasta saptamana nu se mai consuma carne, iar in zilele de miercuri si vineri se face dezlegare la oua, lapte, branza si peste.

Zilele de miercuri si de vineri sunt aliturgice, adica nu se face Sfanta Liturghie, ci Utrenia, Ceasurile si Obednita, iar ca o pregatire pentru perioada Postului Mare, se savarseste Pavecernita Mare cu rugaciunea Sfantului Efrem Sirul: "Doamne si Stapanul vietii mele..."

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul se rosteste pentru prima data la sfarsitul Utreniei din miercurea saptamanii lasatului sec de branza si inceteaza in miercurea din Saptamana Mare.

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul are trei parti bine deosebite. In prima parte, ne rugam lui Dumnezeu: „Doamne si Stapanul vietii mele! Duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanie si al grairii in desert nu mi-l da mie”. In partea a doua: "Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, slugii Tale”. Si incheiem: "Asa, Doamne, daruieste-mi sa-mi vad pacatele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti, in vecii vecilor. Amin". Deci pe de o parte ne rugam sa ne fereasca Dumnezeu de patru duhuri rele, de patru patimi, iar pe de alta, cerem sa ne daruiasca patru duhuri bune, patru virtuti.

Mentionam ca Postul Sfintelor Pasti incepe anul acesta pe 18 martie.